Direktare – Direktkremering
Begravning utan ceremoni

Många kan ha hört ordet ”direktare”, ordet kommer från direktkremering, detta betyder att den avlidne hämtas på bårhuset, körs direkt till krematoriet utan något som helst avsked, det sker alltså ingen ceremoni kring den avlidne. Många gånger används ordet direktare felaktigt, det kan vara så att anhöriga träffas kring den avlidne vid bårhusets avskedsrum, den träffen är ju en ceremoni i sig själv.

Skall ordet direktare användas, då är det verkligen ingen ceremoni, utan det sker en transport till krematoriet i en kista, många gånger gravsätts sen urnan i en minneslund utan anhöriga närvarande.

 Varför direktkremering?
Oftast är det den avlidnes egna önskemål kring detta, det kan även vara så att man kremerar innan för att senare kunna ha en akt kring urnan. Det är lagstiftat i Sverige att från dödsfallet har man 30 dagar på sig att ha begravning, har man svårt att hinna med innan dessa 30 dagar, då kan kremering ske och man längre fram har en begravning kring urnan, då har man 1 år på sig att ha begravning alternativt gravsätta urnan.

 

Vi på begravningsbyrån kan svara på alla era frågor kring ämnet, välkommen att höra av er, se kontaktuppgifter nedan.